Τσιμπολόγημα, κλειστοί χώροι, περιορισμένες μετακινήσεις, λιγότερη ενυδάτωση. Αυτόν το χειμώνα ας μην επιτρέψουμε σε κακές συνήθειες της εποχής να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας.
Ο νούμερο ένα εχθρός τους χειμωνιάτικους μήνες είναι η αυξημένη κατανάλωση τροφής, κυρίως γλυκών. Δυστυχώς καταναλώνοντας ζάχαρη και λίπος, συνήθως λέμε αντίο σε φρούτα και λαχανικά, οπότε αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό.
Γι’ αυτό:
– Τις «δύσκολες» ώρες προτιμήστε φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), δημητριακά ολικής άλεσης, φρυγανιές ή γκοφρέτες ρυζιού.
– Ακόμη κι αν υποκύψετε στον πειρασμό του γλυκού, μην αντικαθιστάτε με αυτό κάποιο από τα γεύματα για να γλυτώσετε θερμίδες.
– Μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, μαρούλια, μπρόκολα και λάχανα νοστιμίζουν το πιάτο και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά: αυξάνουν τον κορεσμό και ενισχύουν το μεταβολισμό.
– Ναι στο νερό και το χειμώνα: μειώνει την όρεξη και επιτίθεται στο λίπος, ενισχύοντας το μεταβολισμό.
– Πείτε ναι στις σούπες! Έχουν λίγες θερμίδες, «ζεσταίνουν», ενυδατώνουν και προσφέρουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά.
– Η γυμναστική ενισχύει τον οργανισμό και καταπολεμά κρυολογήματα και χειμωνιάτικες ιώσεις.
– Έξω, μην αναπνέετε απ’ το στόμα γιατί κρύος αέρας φθάνει στα πνευμόνια και θα κρυώσετε ευκολότερα.
– Μην καλύπτετε στόμα και μύτη με το κασκόλ. Οι υδρατμοί στο κασκόλ μπορεί να μετατραπούν σε πάγο. Έτσι, ο αέρας που περνά απ’ το κασκόλ θα είναι πιο κρύος.
– Ααρκούν μία χοντρή μπλούζα και μία εσωτερική φανέλα. Τα ρούχα να μην προκαλούν φαγούρα. Αποφύγετε μαλακτικά με χημικές ουσίες, που ενδεχομένως να προκαλέσουν αλλεργίες και εκζέματα.
– Αερίστε σωστά το σπίτι ακόμη και μέρες με χαμηλή θερμοκρασία.
– Για το ντους προτιμήστε χλιαρό νερό. Το καυτό νερό επιτίθεται στη φυσική υγρασία και στα έλαια του δέρματος και το ξεραίνει.
– Μην πλένετε συνεχώς τα χέρια με καυτό νερό και σαπούνι γιατί κινδυνεύουν από ξηροδερμία. Χρησιμοποιείστε υγρό απολυμαντικό, που δεν έχει σαν βάση το αλκοόλ.
– Μην χρησιμοποιείτε την ίδια ενυδατική κρέμα όλο το χρόνο. Συμβουλευτείτε δερματολόγο.
– Η ιδανικότερη θερμοκρασία στο σπίτι είναι γύρω στους 20°C. Ο υγραντήρας απομακρύνει την ξηρότητα.
– Χρησιμοποιείστε αντηλιακό και το χειμώνα. Δώστε ανάλογη προστασία και στα χείλη.