Το κρύο είναι εδώ και απειλεί την υγεία μας αν δεν ακολουθήσουμε συγκεκριμένες διατροφικές και ενδυματολογικές επιλογές. Η υποθερμία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ιδιαίτερα για τις ευαίσθητες ομάδες, δηλαδή τους ηλικιωμένους και τα παιδιά.

Η χαμηλή θερμοκρασία – όπως και η υψηλή- μοιραία επηρεάζει την ικανότητα να εκτελούμε σωματικές και νοητικές εργασίες. Σε ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες καλό είναι να αναβάλλουμε οτιδήποτε δεν είναι απόλυτα αναγκαίο να το διεκπεραιώσουμε, κυρίως όταν υπάρχει σοβαρός λόγος υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συσχετίσει τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με την αύξηση των καρδιοπαθειών, των εγκεφαλικών και της θνησιμότητας. Είναι γνωστό ότι η χαμηλή θερμοκρασία προκαλεί στηθάγχη στα άτομα με στεφανιαία νόσο ενώ αυξάνει την αρτηριακή πίεση στους καρδιοπαθείς.

Η υποθερμία εκδηλώνεται με ρίγη, υπνηλία, έλλειψη συντονισμού και νοητική σύγχυση. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει άμεσα να επαναφέρουμε το σώμα στην κανονική του θερμοκρασία. Για να αντιμετωπίσουμε το κρύο:

– Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό που βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

– Το ότι το κρύο απαιτεί αυξημένη πρόσληψη ενέργειας δεν σημαίνει ότι καταφύγουμε στα «κακά» λίπη. Ενισχύουμε τον οργανισμό με καλά λιπαρά: με ω-3 των ψαριών, μονοακόρεστα του ελαιόλαδου αλλά και με ξηρούς καρπούς και ταχίνι.

– Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, με σύνθετους υδατάνθρακες (ολικής αλέσεως δημητριακά, όσπρια κ.α).

– Ενυδατώνουμε τον οργανισμό και λέμε ναι στα ζεστά ροφήματα.

– Ναι στις σούπες.

– Αποφεύγουμε το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα αφεψήματα. Το αλκοόλ ρίχνει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος και μας αφυδατώνει.

– Διατρεφόμαστε με φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

– Στο ντύσιμο, το «κλειδί» είναι οι πολλές στρώσεις ρούχων. Και βέβαια, φοράμε σκουφί, γάντια, κασκόλ και ζεστό πανωφόρι.

– Προσοχή στην απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας γιατί μπορεί να ιδρώσουμε.

– Περπατάμε με σταθερό ρυθμό

– Διατηρούμε σταθερή τη θερμοκρασία του δωματίου, περίπου στους 19ο C.

– Για τα παιδιά: τα λίγα χοντρά ρούχα δεν προστατεύουν από το κρύο όσο τα πολλά και ελαφριά, που δημιουργούν στρώματα μόνωσης. Όσα ρούχα φορούν οι ενήλικες, τα παιδιά πρέπει να φορέσουν και ένα ακόμη. Και βέβαια, ζεστές χοντρές κάλτσες, γάντια, κασκόλ και σκουφί που να προστατεύει τα αυτιά.

– Τα παιδάκια κάτω των 24 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται στο κρύο αφού δεν έχει τελειοποιηθεί το θερμορυθμιστικό σύστημα τους ενώ το λίπος στο κορμί τους δεν είναι αρκετό.