Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη (15 Σεπτεμβρίου) έρχεται να μας θυμίσει ότι η ακτινοθεραπεία και η βραχυθεραπεία είναι η αναίμακτη απάντηση στη ριζική αντιμετώπιση του.
Ακόμη και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, ο συνδυασμός βραχυθεραπείας και σύμμορφης εξωτερικής ακτινοβολίας επιτυγχάνει τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης στη δεκαετία (85-90%) σε σύγκριση με κάθε μεμονωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση (40-60%). Μάλιστα τα ποσοστά αυτά προσεγγίζουν εκείνα των ασθενών χαμηλού κινδύνου (95-98%).
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες. Ένας στους 6 άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη και περίπου 20% των ανδρών θα προσβληθούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών.
Πέρα από τα καλά νέα στο πεδίο της αντιμετώπισης, η σημερινή επέτειος έρχεται να αναδείξει και τη σημασία της πρόληψης. Οι άνδρες πρέπει να εγκαταλείψουν την απροθυμία τους να επισκεφτούν τον ουρολόγο αλλά και την αποστροφή τους για την δακτυλική εξέταση. Κι επειδή στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του προστάτη δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα, γι’ αυτό ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση του.
Το PSA είναι πλέον εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων.
Σημαντική είναι και η πρωτογενής πρόληψη: ναι στα πολλά λαχανικά, κόκκινο κρέας με μέτρο. Ας ευαισθητοποιηθούμε πριν να είναι αργά…