Το καλοκαίρι απολαμβάνουμε τη δροσιά των κλιματιστικών και δεν σκεφτόμαστε ότι έχουν κανόνες λειτουργίας τους που οφείλουμε να εφαρμόσουμε, για να μην θέσουμε την υγεία μας σε κίνδυνο.

Να από τι κινδυνεύουμε:

Νόσος των λεγεωνάριων (legionella) Ονομάζεται έτσι επειδή εκδηλώθηκε για πρώτη φορά σε άτομα που είχαν παρευρεθεί σε αμερικάνικη συγκέντρωση λεγεώνων στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1976. Τότε από τα 220 άτομα που προσβλήθηκαν τα 34 πέθαναν. Υπαίτιο για τη νόσο είναι το μικρόβιο legionella. Μεταδίδεται μέσω της αναπνοής και της εισρόφησης σταγονιδίων που περιέχουν τον μικροοργανισμό ο οποίος φωλιάζει στις μονάδες κλιματιστικών. Εκδηλώνεται με υψηλό πυρετός, ρίγη, βήχα, μυϊκούς πόνους και πονοκεφάλους.

Αλλεργική ρινίτιδα: βλάβη του ρινικού επιθήλιου που δυσχεραίνει την αναπνοή. Μύκητες και σκόνη που επικάθονται και αναπτύσσονται στα συστήματα κλιματισμού, ενδεχομένως να προκαλέσουν αλλεργίες. Τινάζετε και πλένετε τακτικά τα υφάσματα επιπλώσεων που κατακρατούν σκόνη ( ριχτάρια, κουρτίνες και καλύμματα), ξεσκονίζετε τις ηλεκτρονικές συσκευές -γιατί κι αυτές έλκουν σκόνη- και καθαρίζετε με υγρό πανί τις επιφάνειες του σπιτιού. Η υπερβολική χρήση κλιματιστικών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον φυσιολογικό μηχανισμό φίλτρου της ρινικής αναπνοής. Πρόληψη: Αποτελεσματικά φίλτρα στα κλιματιστικά και αλλαγή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ιούς. Τα κλιματιστικά κυρίως των δημοσίων χώρων τα οποία δεν συντηρούνται και δεν καθαρίζονται , μεταδίδουν τους περισσότερους ιούς της γρίπης, αλλά και τον Η1Ν1. Κι αυτό γιατί συσσωρεύουν παθογόνους μικροοργανισμούς από την αναπνοή και τον ιδρώτα και τους διαχέουν στην ατμόσφαιρα «ανακυκλώνοντάς» τους.

Επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα και προβλήματα σε χρήστες φακών επαφής Πρόληψη: Σωστή συντήρηση του κλιματιστικού, καθαρισμός και αλλαγή φίλτρων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ψύξη. Συνηθισμένη… παρενέργεια από την κατάχρηση του κλιματιστικού, καθώς προκαλείται από τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Πρόληψη: Επιχειρούμε με προσοχή αλλαγές θερμοκρασίας. Αποφεύγουμε τις απότομες μεταβολές.

Γι’ αυτό:

– Καθαρίζετε τα φίλτρα του κλιματιστικού με ειδικό αντιμικροβιακό υγρό και απολυμαίνετε τις κυψέλες

– Αφήνετε πάντα μισάνοιχτο παράθυρο στον κλιματιζόμενο χώρο.

– Αερίζετε συχνά τους χώρους του σπιτιού και ξεσκονίζετε έπιπλα που μπορεί να πιάσουν σκόνη.

– Μην αφήνετε συνεχώς ανοιχτό το κλιματιστικό.. Τις ζεστές νύχτες, βάλετε χρονοδιακόπτη για να κλείσει μετά 1 με 2 ώρες.

– Κλείστε τις κουρτίνες και ρυθμίστε τα στόρια ώστε να «κόβουν» τον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες.

– Μην κλείνετε τις περσίδες. Η πίεση και η επιστροφή του αέρα στο μηχάνημα εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του και το φθείρει.

– Τοποθετήσετε το κλιματιστικό μακριά από συσκευές που εκπέμπουν έντονη θερμότητα (καλοριφέρ ή τηλεόραση)

– Η εξωτερική μονάδα να μην είναι εκτεθειμένη σε ήλιο για να μην υποστεί φθορές.

– Αν έχετε βρέφος να μην το χτυπά ο αέρας από το κλιματιστικό ιδιαίτερα όταν κοιμάται, στο σπίτι αλλά και μέσα στον περιορισμένο χώρο του αυτοκινήτου.

– Αποφύγετε να καπνίσετε σε κλιματιζόμενους χώρους , ιδίως αν ζουν παιδιά. Ο καπνός επικάθεται στα υφάσματα των επίπλων.