Στις 16 Οκτωβρίου 1945, λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ίδρυσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας. Ο κόσμος μας έμπαινε σε διαδικασία ανασυγκρότησης και το επισιτιστικό ζήτημα –δηλαδή το πώς θα διασφαλιζόταν επαρκής, ποιοτική τροφή για όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους- ήταν επιτακτικό.
Σήμερα, 60 χρόνια μετά, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με σημαντικές νίκες αλλά και δυσοίωνα στοιχεία.
Γιατί είναι σημαντικό ότι το κόστος παραγωγής των τροφίμων έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί και οι τιμές τους, αλλά είναι εξαιρετικά δυσοίωνο ότι περισσότεροι από 850 εκ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το καθημερινό φαγητό τους ενώ περίπου 40 εκ. πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα*.
Και είναι σημαντικό ότι σήμερα οι έλεγχοι στα τρόφιμα με στόχο την ασφάλειά τους είναι ενδελεχείς και αυστηροί, αλλά είναι δυσοίωνο ότι ένα τεράστιο ποσοστό από τα παραγόμενα τρόφιμα καταλήγει στα σκουπίδια των νοικοκυριών.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφίμων, πάρα πολλά από τα οποία καλλιεργούνται με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον, αλλά και πολύ δυσοίωνο ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. Μάλιστα, μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι συνέπειές της (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως (σε σχέση με 60% το 1998).
*Στοιχεία από τη Greenpeace
Τι μπορούμε να κάνουμε για μας
Να γιορτάζουμε την Ημέρα Διατροφής κάθε μέρα, με ένα ισορροπημένο, υγιεινό διαιτολόγιο, που θα μας εξασφαλίζει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό μας και τη… ζυγαριά μας! Ισορροπία, σημαίνει να αποφεύγουμε τις καταχρήσεις, να περιορίσουμε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι, οινόπνευμα κλπ., χωρίς υπερβολές ή περιττές στερήσεις. Αν έχουμε πρόβλημα παχυσαρκίας, καλό θα είναι να ζητήσουμε συμβουλές από τους ειδικούς.
Τι μπορούμε να κάνουμε για τους άλλους
Να είμαστε συνετοί και να ψωνίζουμε τρόφιμα με λίστα, ώστε να μην παρασυρόμαστε σε σπατάλες φαγητού, να αξιοποιούμε τα περισσεύματα στο ψυγείο για να μην καταλήγουν στα σκουπίδια και να βοηθάμε όσο γίνεται ώστε οι συνάνθρωποί μας που υποφέρουν από την πείνα να είναι όλο και λιγότεροι. Ειδικά για το θέμα της κατασπατάλησης, αν θέλουμε, επικοινωνούμε με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα.