Οι φυσικές τροφές διατηρούν ακέραια τα θρεπτικά τους συστατικά. Ακόμη και το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφει πολλές από τις πολύτιμες ουσίες των τροφίμων. Τα πάντα έχουν σημασία στην προετοιμασία και κατανάλωση της τροφής.
Έχει πλέον αποδειχθεί ότι η ποιότητα της διατροφής σχετίζεται με την ανάπτυξη κακοήθων νεοπλασιών. Το ιδανικό είναι να γνωρίζουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν καλλιεργηθεί τα προϊόντα που θα καταναλώσουμε, με λίγα λόγια το περιβόλι από το οποίο προέρχονται. Οι κάτοικοι της πόλης καλό είναι προτιμούν προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Πριν την κατανάλωση φυσικών τροφών, πρέπει να προηγείται καλό πλύσιμο τους για να απομακρυνθούν βλαβερές ουσίες.
Η διατροφή είναι προσωπική υπόθεση κυρίως αν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα υγείας, οπότε ο θεράπων ιατρός καθορίζει το διαιτολόγιο μας.
Όπλα κατά του καρκίνου
Όπλα μας απέναντι στον καρκίνο είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, το κάλιο, τα καλά λίπη, το φολικό οξύ και βέβαια η άφθονη κατανάλωση καλής ποιότητας νερού. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που απελευθερώνονται στο σώμα μας κυρίως από τη διαδικασία μεταβολισμού των τροφών ή τις προσλαμβάνουμε από το περιβάλλον ( καπνός τσιγάρου, μολυσμένος αέρας.) Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και το γενετικό τους υλικό, ενώ παράλληλα, μετατρέπουν χημικές ουσίες σε καρκινογόνους παράγοντες. Στις αντιοξειδωτικές ουσίες περιλαμβάνονται βιταμίνες, όπως η C, η Ε και η Β – Καροτίνη, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος. Ντομάτα και πεπόνια, περιέχουν άφθονες ποσότητες του αντιοξειδωτικού λυκοπίνη και έχουν συσχετιστεί με αντικαρκινική δράση.
Η βιταμίνη D, περισσότερο μέσω της έκθεσης στον ήλιο και λιγότερο μέσω της διατροφής, είναι επίσης αντικαρκινική. Αντικαρκινική δράση –κυρίως στην εμφάνιση πολύποδα και καρκίνων στο πεπτικό σύστημα – έχει και η λελογισμένη κατανάλωση καλίου, περίπου 1000 mg ημερησίως για ενήλικες έως 50 ετών και 1200 για άνω των 50. Κάλιο περιέχου γαλακτοκομικά προϊόντα και φυτικά προιόντα, όπως πορτοκάλια, γκρέϊπ-φρουτ, μανταρίνια, ακτινίδια, μπανάνες, σπανάκι, βερύκοκα, αρακάς, καρότα, πατάτες, τοματόζουμο, καφές και αποξηραμένα σύκα. Λίπη που εντοπίζονται στα ψάρια (ωμέγα 3) και στα προϊόντα της ελιάς βοηθούν τον οργανισμό στην αντιμετώπιση της καρκινογένεσης. Τέλος, το νερό χαρακτηρίζεται από αντικαρκινική δράση, καθώς έχει παρατηρηθεί πως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη ενώ βοηθά τον οργανισμό να διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα λίπους του.