• Αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο των ανδρών στις ανεπτυγμένες χώρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
• Ένας στους έξι άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών.
• Διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου:
1) Η ηλικία (ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου)
2) Η κληρονομικότητα (αν έχει νοσήσει  συγγενής πρώτου βαθμού).
3) Η φυλή (με τους έγχρωμους να κινδυνεύουν περισσότερο από τους λευκούς).

Η πρόληψη σώζει ζωές… δες από νωρίς αν ανήκεις στην «μπλε ομάδα».

Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Ογκολόγος-Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη (www.akoslife.com):  «Η επιστήμη ενισχύει διαρκώς το οπλοστάσιο μας στη μάχη κατά του καρκίνου. Με την χρήση νέων τεχνολογιών η ακτινοθεραπεία μπορεί και αποθεραπεύει πλήρως από τη νόσο. Μια άλλη μέθοδος ακτινοθεραπείας,  η βραχυθεραπεία, είναι μια ελκυστική εναλλακτική αναίμακτη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη σε μια μόνο ημέρα και υπόσχεται πλήρη θεραπεία χωρίς νυστέρι και χωρίς παρενέργειες.
• Ο καρκίνος του προστάτη στα αρχικά στάδια δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερα συμπτώματα. Για τον  λόγο αυτό ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπισή του.
• Το PSA είναι πλέον παγκοσμίως εξέταση ρουτίνας που προσδιορίζει το προστατικό αντίγονο στο 70% των ασθενών με αποτέλεσμα τον εντοπισμό της νόσου σε πρώιμο στάδιο – φυσικά πάντα σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση. Η επίσκεψη στον ουρολόγο αναπόφευκτη.
• Δεν πρέπει να παραλείψουμε και την σημασία της πρωτογενούς πρόληψης που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ή ακόμα και εξέλιξης της νόσου, με διατροφή που περιλαμβάνει ελαττωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος και αυξημένη κατανάλωση λαχανικών αλλά και σωματική άσκηση.
Ο φόβος μίας ενδεχόμενης διάγνωσης καρκίνου του προστάτη κρατά τους άντρες μακριά από τον προληπτικό έλεγχο, κάτι που μπορεί να αλλάξει μόνο με τη δύναμη της ενημέρωσης για την σημασία της πρόληψης. Η υγεία μας βρίσκεται στα χέρια μας και μόνο εμείς μπορούμε να καθορίσουμε την καλή της εξέλιξη.