Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εξελίσσεται αθόρυβα και ξεκινά ως προκαρκινική βλάβη (πολύποδας) στο παχύ έντερο, χωρίς να δίνει συμπτώματα. Ο συγκεκριμένος καρκίνος θα μπορούσε να αποτελέσει παρελθόν με συστηματικό προσυμπτωματικό έλεγχο.

Ωστόσο, μελέτες αποκαλύπτουν ένα σημαντικό κενό ενημέρωσης του πληθυσμού για το συγκεκριμένο είδος καρκίνου, που “χτυπά” εξίσου άνδρες και γυναίκες. Περίπου ένας στους 20 άνδρες και γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο κάποια στιγμή της ζωής του. Πρόκειται για τον 4ο συχνότερο καρκίνο στους Έλληνες άνδρες (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης) και τον 2ο συχνότερος στις Ελληνίδες (μετά τον καρκίνο του μαστού).
Ακόμη και για εκείνους που ξέρουν ωστόσο, η απροθυμία για την κολονοσκόπηση είναι ανάλογη με την απροθυμία που υπάρχει για τη δακτυλική εξέταση από τον ουρολόγο. Ως αποτέλεσμα, η διάγνωση γίνεται πολύ συχνά με καθυστέρηση.

Κι όμως! Η κολονοσκόπηση είναι κυριολεκτικά μια εξέταση που σώζει ζωές! Θα πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 45-50 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια ή και νωρίτερα, ανάλογα με τα ευρήματά της και τις οδηγίες του γαστρεντερολόγου σου!

Πιο νωρίς (από την ηλικία των 40 ετών) θα πρέπει να ξεκινά ο προσυμπτωματικός έλεγχος στα άτομα με επιβαρυμένο ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό και στους πάσχοντες από ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn.